8 gode tips – Sådan øver du klaver

8 gode tips – Sådan øver du klaver

Brug disse tips til at blive en bedre pianist – og musiker.

Der er alt for mange begynder- og letøvede pianister der øver forkert. Det betyder at man bruger længere tid på at nå resultater på klaveret.

I yderste konsekvens kan dette betyde, at man simpelthen opgiver at lære klaver. Det tager for lang tid – og resultaterne er ikke tilfredsstillende.

Men hvis man bevidst indfører en øvediciplin – en bestemt måde at øve på – så kan man pludselig opleve meget bedre resultater med sin klaver-øvning.

HUSK: Du kan ganske gratis downloade eBogen “5 lette og populære klaverstykker”. Udfyld dine info i boksen her på siden – og klik send. Du modtager med det samme eBogen i din inbox!

Her har du en liste med 8 gode råd til din øvning.

  1. Sæt mindst 20 minutter af hver dag til at øve. Og det er minimum 20 minutter. Jo mere du kan øve dig, jo bedre. Hvis du har mere tid til rådighed, så prøv at dele din øvning op i 20 minutters intervaller i løbet af dagen. På denne måde kommer din klaver-øvning ikke føles for skræmmende og uoverkommeligt.
  2. Glem ikke at varme op. Har du nogensinde prøvet at sende en sms, mens dine fingre frøs? Det er næsten umuligt at skrive hurtigt og uden fejl, fordi dine fingre er stive. Det samme gælder for at spille klaver. Det er vigtigt at varme dine hænder og fingre op, så du kan spille på tangenterne. Dette er især vigtigt når du er igang med at lære, fordi du vil komme til at lave rigeligt med fejl – selv uden klodsede stive fingre!
  3. Forsøg ikke at gabe over for meget. Medmindre du er klavervirtuos, er det højst usandsynligt, at du vil være i stand til at mestre et helt arrangement, første gang du spiller det. I stedet for at påtage sig hele stykket, så opdel det i mindre, overskuelige, sektioner. Afhængigt af dit niveau kan dette variere fra kun et par takter – til én side i klavernoden. Uanset hvad du eller din lærer beslutter er opnåeligt for dig, så sæt dit øve-mål og hold dig til det.
  4. Undgå altid at starte fra begyndelsen. Selve begyndelsen er ikke altid et godt sted at starte. Når du starter fra begyndelsen, hver gang du sætter dig ned for at øve, mestrer du kun begyndelsen. Før du har set dig om, så har brugt hele din daglige øve-tid. Og det er uden nogensinde at give dig selv tid til at tackle de svære afsnit.
  5. Øv langsomt. At skynde sig igennem stykket betyder, at du måske laver fejl. Dermed risikerer du at indlære disse fejl. Spil i stedet hver tone bevidst, indtil du er sikker på din fingersætning. Med de fleste digitale keyboards kan du endda optage i et øvetempo og afspille i et hurtigere. På denne måde kan du høre hvordan det vil lyde, når du til sidst mestrer sangen.
  6. Du behøver ikke et klaver for at øve. Selvom dette råd kan virke bizart, kan du faktisk øve klaveranslag overalt. At øve fingersætning på en svær sektion væk fra klaveret kan hjælpe din muskelhukommelse. Det betyder faktisk at du forstår musikken lidt bedre når du sætter dig ved klaveret for at øve.
  7. Lyt til sangen, når du ikke spiller. At kende melodien til en sang kan ofte hjælpe dine fingre med at bevæge sig rigtigt på tangenterne. Download den sang du prøver at mestre til din smartphone eller tablet, og lyt til den ofte. Også når du er væk fra klaveret. At have sangen i hovedet kan også hjælpe med at inspirere dig til at sætte dig ved klaveret og øve den selv.
  8. Vælg et klaverstykke du holder af. Det kan virke indlysende, men du er langt mere tilbøjelig til at øve en sang, som du godt kan li’. Du kommer til at spille sangen igen og igen, så sørg for, at det er noget, du gerne vil høre! Her på siden har du mulighed for at søge efter dine yndlings klaverstykker. Hvis du klikke på dette link – kan du finde de bedste steder at søge efter lige det klaverstykke du ønsker at spille.

Lær at spille klaverakkorder

Vil du gerne vide noget om hvordan man spiller rock- og pop-klaver med groovy klaverakkorder? Så kan du tilmelde dig mit GRATIS online webinar “Klaver på 3 uger”. I webinaret viser jeg dig hvordan du kan lære at spille groovy klaver med akkorder – på den hurtige, sjove og inspirerede måde.

Tilmeld dig webinaret nu – KLIK HER